És el concurs intergalàctic en el que escoles de tota Catalunya juguen, aprenen (i tasten!) per guanyar a d'altres planetes, per tal de ser escollits pels Vellefrús per ser els seus aliats.
La Generalitat de Catalunya en el marc dels Programes Escolars de fruites i hortalisses i de llet 2021-2022.
- Aprendre jugant sobre les fruites i hortalisses i la llet.
- Fomentar l’adopció d’hàbits saludables estimulant el consum d’aquests productes.
- Investigar sobre les seves propietats, apropar als nens i nenes a l’agricultura i a la ramaderia, conèixer el circuit dels aliments des del camp o la granja fins a les taules, treballar conceptes com la sostenibilitat o el malbaratament d’aliments.
- Totes les escoles de Catalunya, en els seus cicles d'Educació Primària.

Hi ha maneres de participació diferents, adaptant-se a les necessitats de cada escola.
- Una missió èpica: col·laborar per ser el planeta escollit pels Vellefrús i guanyar en el concurs a d'altres planetes participants.
- Premis a la participació: per a les aula-classe més entregades, una masterclass de cuina o la visita a una explotació agrària.
Encara que podran participar tots els centres educatius de Catalunya, només podran rebre els premis aquells centres que participen en els programes escolars de les fruites i hortalisses i de la llet.
La participació s'articularà a través del joc. Així, convidarem a escoles a que gaudeixin aprenent sobre el que més els agrada als vellefrús: la fruita, les hortalisses i la llet i els iogurts.

Volem assegurar la participació de tothom, en la mesura que es pugui. Alhora, també que s'assoleixin tots els aprenentatges. I assegurar que som dignes competidors del concurs. Per això, passarem per 3 fases:
- El repte (conec), on posarem en joc els coneixements i experiències a través d'un joc de pistes amb preguntes i respostes.
- La proposta (interioritzo), on crearem una activitat, joc o història, per tal de compartir coneixements i estimular el consum a altres infants.
- I l'acció (socialitzo), on, ara sí, "competirem" amb altres planetes dissenyant -i consumint!- un àpat vellefrú.
L'estadi 1 és obligatori. Després, recomanem fer l'estadi 2 i, en acabar-ho, passar a l'estadi 3. Si algun centre no té temps per a realitzar els 3 estadis, pot passar de l'estadi 1 al 2, o al 3.
Recomanem, sempre que sigui possible, fer els 3 estadis. Si no és possible, sempre cal fer primer l'1 i després pot triar-se entre el 2 o el 3. Quan s'arriba al segon estadi, se t’assignarà un repte en funció del cicle:
- Inicial, una activitat
- Mitjà, un joc
- Superior, una història
I, a partir d'aquí, ja podreu accedir a l'Estadi 3. El que no podreu és saltar de l'Estadi 1 a l'Estadi 3 sense fer alguna prova de l'Estadi 2, ja que hi ha una seqüència didàctica molt pensada per a la interiorització dels continguts.

- 5 hores de jugar aprenent amb el vostre alumnat. Podeu organitzar la setmana o mes Vellefrú! L'Estadi 1, calculem 1 hora, l'Estadi 2, 2 hores i l'Estadi 3, 2 hores més.
La participació de tothom compta per guanyar el concurs. Ara bé, un grup d'experts farà de jurat i escollirà les propostes més acurades per tal de fer-ne un reconeixement especial que veureu a l’apartat de Premis.
- El concurs comença el 17 de gener de 2022 i finalitza el 18 de març de 2022.
ATENCIÓ! Termini ampliat fins el 7 d'abril 2022 - El lliurament de premis es durà a terme la setmana del 12 de maig. (El jurat deliberarà la setmana del 25 d'abril).
- Registrar-se al web per a participar i emplenar els formularis corresponents.
- Trucar al telèfon de l'oficina tècnica en cas de dubte.
Fer la sol·licitud en la següent pàgina web:
http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/alimentacio/promocio-agroalimentaria/fruita-llet-escoles
El termini per sol·licitar la participació pel proper curs s’obrirà al mes de maig – juny de 2022.
Amb tota aquesta informació, segur que ja ho teniu tot clar!